هدف از این تحقیق بررسی سوء مصرف مواد با فرمت docx در قالب 34 صفحه ورد بصورت کامل و جامع و با قابلیت ویرایش می باشد
 

 


فهرست مطالب
سوء مصرف مواد
2-1- مروری بر تاریخچه¬ی سوءمصرف مواد20
2-2- تعاریف و مفاهیم اعتیاد21
2-3- انواع مواد مخدر و اثرات جسمی و روانی آنها24
2-4- روش¬های مصرف مواد اعتیادآور25
2-5- مشکلات ناشی از اعتیاد به مواد مخدر26
2-5-1- مشکلات جسمی26
2-5-2- مشکلات روانی26
2-5-3- مشکلات اجتماعی27
2-6- سوابق روانی و صفات خلقی معتادان27
2-7- اشکال درمان سوءمصرف مواد29
2-7-1- روش¬های دارویی29
2-7-2-روش¬های غیردارویی29
2-8- درمان دارویی اعتیاد به مواد مخدر30
2-8-1- سم¬زدایی30
2-8-2- درمان نگهدارنده32
2-11- پیشینه پژوهشی54

 

بر اساس مطالعه¬ی مرکز تحقیقات ملی در زمینه سوءمصرف مواد (NIDA)، در حدود 37% افراد یک بار یا بیشتر در طول عمر خود مواد غیرقانونی مصرف کرده¬اند. بیش از 15% جمعیت بالای 18 سال آمریکا مشکلات جدی درمورد مصرف پیدا کرده¬اند (کامکار، 1382). بعضی از تأثیرات مواد مواد مستقیم و برخی از آنان غیرمستقیم هستند. برای مثال احتمال بروز مشکلات روانی و جسمی در افرادی که والدین معتاد دارند بیشتر است (همان منبع). 

 


مصرف مواد همواره با پیامدهای زیادی از لحاظ اجتماعی، اقتصادی، مغزی، روانشناختی و مسائل بین فردی از جمله فعالیت جنسی همراه است، به طوریکه یکی از دسته¬بندی¬های عمده راهنمای تشخیصی و درمانی اختلالات روانی (DSM-IV-TR) تحت عنوان اختلالات وابسته به مواد است. همچنین در دسته¬بندی اختلالات جنسی، طبقه¬ای از آن به کژکاری جنسی ناشی از مواد اختصاص دارد (کاپلان و سادوک، 2003).

 


 انجمن روانپزشکی آمریکا  (1994) در DSM (ویراست چهارم)، اعتیاد به مواد مخدر یا سوءمصرف مواد را چنین تعریف می¬نماید؛ الگوی ناسازگارانه¬ی مصرف مواد که به تحلیل یا ناراحتی¬ای منجر شود که از لحاظ بالینی اهمیت دارد (کالات ، 2007).

 


پیچیدگی حاصل از سوء¬مصرف غیرقانونی مواد در اصطلاحات وابسته به آن، که به نظر می¬رسد تقریباً با تشکیل جلسات شوراهای مختلف حرفه¬ای و دولتی تغییر می¬یابند، منعکس است. یک نمونه از آن نامی است که باید روی مواد تغییر دهنده مغز  گذاشته شود. متن بازنگری شده چهارمین ویراست راهنمای تشخیص و آماری اختلالات روانی (DSM-IV-TR)  مواد تغییر دهنده مغز را «مواد»  و اختلالات مربوط به آن¬ها را «اختلالات وابسته به مواد»  نامیده است.

 

در DSM-IV-TR مفهوم مواد مؤثر بر روان مواد شیمیایی واجد خواص تغییردهنده مغز نظیر حلال¬های عضوی را، که ممکن است عمداً یا سهواً مصرف شوند، در بر می¬گیرد. مواد مجاز را نمی¬توان از مواد غیر مجاز جدا کرد؛ بسیاری از مواد مجاز مانند مرفین گاهاً به روش¬های غیرمجاز کسب شده و برای مقاصد تجویزنشده مصرف می¬گردند.

 

 

واژه ماده به دارو ترجیح داده می¬شود، چون دارو تلویحاً معنی یک ماده شیمیایی مصنوعی را می¬گیرد، در حالیکه بسیاری از مواد وابسته به الگوهای سوء¬مصرف (مثلاً تریاک) مواد طبیعی هستند یا برای مصرف انسانی تولید نشده¬اند (مثلاً، چسب هواپیما). به این ترتیب، در DSM-IV-TR موضوع با عنوان اختلالات وابسته به مواد توصیف شده است (کاپلان- سادوک، 2003).