به نظر ماسلاچ و جکسون (1981) فرسودگی شغلی سندرمی متشکل از خستگی عاطفی، مسخ شخصیت و کاهش موفقیت فردی است که در نتیجه تنیدگی های شغلی مزمن به وجود می آید. فرسودگی شغلی برای افراد یک تجربه دردآور و برای سازمان ها پدیده ای هزینه بر است. علایم فرسودگی شغلی در محیط کار شامل روحیه پایین، غیبت از کار، دیر آمدن، کاهش میانگین ساعت اقامت در سرکار، تعویض شغلی، افزایش حوادث کار و کاهش عملکرد است.(روشن،1390 )

 

 


چگونگی شناخت عوامل و عناصر مؤثر در ایجاد فرسودگی شغلی؟
 این سئوال را همواره در فراروی مدیران پرکار و مسئول قرار می دهد "هنگامی که فرد دچار عارضه یا
اختلال فرسودگی شغلی شد، آیا راهی برای رهایی او از این وضع بیماری زا وجود دارد؟" خوشبختانه پاسخ این سؤال مثبت است و شواهد و یافته های جدید علمی بیانگر این واقعیت است که امکان بهبود و بازگشت سلامتی برای این فرد وجود دارد.

 

 

 

زیرا با ارائه کمک های مناسب فرد می تواند از فرسودگی جسمی و روانی رهایی یابد.اگر از میزان فشارهای روانی وارد بر افراد کاسته شود، اگر افراد مبتلا به فرسودگی شغلی مورد حمایت سرپرست واحد محل کار خود، همکاران ، دوستان و آشنایان قرار گیرند، اگر این افراد برای خود تفریحات سالم و سرگرمی های خارج از محل کار داشته باشند،حداقل بعضی از آنان نگرشهای مثبتی نسبت به کار خود پیدا می کنند و بازدهی آنها در کار مانند سابق می شود. البته باید در نظر داشت که این نوع ترمیم یا کسب توان مجدد در شرایطی حاصل می شود که فرد به خود کمک کند و با به کارگیری راهبردهای درست ، خود را از دام فرسودگی شغلی رها سازد. پژوهشگران و محققین علوم روانکاوی پیشنهاد می نمایند .(جعفر پور،1376)

 

 

 

 

 

 

 

 

فهرست مطالب
تعریف فرسودگی شغلی    1
- فرسودگی شغلی    2
2-14-1-  تعریف فرسودگی شغلی    4
2-14-2- ابعاد فرسودگی شغلی    6
2-14-3- دلایل فرسودگی شغلی    8
2-15- از خود بیگانگی و فرسودگی شغلی    10
2-16- شیوه‌ پیشگیری‌ از فرسودگی‌ شغلی    12
2-17- شناخت عوامل و عناصر مؤثر در ایجاد فرسودگی شغلی    17
2-18-  پیشینه تحقیق    18
2-18-1-تحقیقات داخلی    19
جدول (2-2) نحوه گذراندن اوقات فراغت كشورهای مختلف جهان    21
2-18-2- تحقیقات خارجی    37
2-19- خلاصه وجمع بندی    41
فهرست منابع    43